vino1 sudy1 degustace1 archiv luca

BÍLÁ VÍNA :

 

MULLER THURGAU

 

Réva vinná, která vznikla zkřížením Ryzlinku rýnského a odrůdy zvané Sylvánské Zelené. 

Typický Müller Thurgau by měl mít světlou barvu se zelenožlutým odstínem.

Ve víně můžeme cítit citrusové plody, slabé muškátové aroma a luční květiny.

Toto víno se doporučuje pít mladé.

 

Víno se hodí k salátům nebo také k sýrům. 

 

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ

 

Veltlínské zelené je odrůda pocházející z Rakouska. Má typické aroma grapefruitů a bílého pepře.

Toto víno lze pít mladé ale také jako archivní.

Mladé Veltlínské zelené je vhodné k omáčkám, slaným předkrmům a vyzrálá vína jsou vhodná k masu hovězímu nebo mořským rybám. 

 

RYZLINK VLAŠSKÝ

 

Tato odrůda má zelenožlutou barvu.

Zahrnuje širokou škálu vůní - od vůně lípy přes vůni hořkých mandlí k vůni medové.

Ve vůni a chuti můžeme najít citrusy, červený rybíz nebo med.

Hodí se k uzeninám, ke studeným předkrmům či k rybám.

 

RYZLINK RÝNSKÝ

 

Toto víno patří k nejstarším vínům vůbec. Je často nazývané Králem vín a Vínem králů.

Má typicky světle zelenožlutou barvu a v chuti můžeme cítit náznak meruněk, broskví nebo růží. 

 

Hodí se k měkkýšům, rybám, drůbeži a sýrům. 

 

MUŠKÁT MORAVSKÝ

 

Tato odrůda byla vyšlechtěná v bývalém Československu.  Její výrazné aroma i chuť obsahuje tóny rybízu, ovoce a samozřejmě muškátového oříšku.                     

Muškát je vhodný jako aperitiv k předkrmům nebo mořským plodům. 

 

CHARDONNAY

 

Odrůda pocházející z vinařského regionu Burgundsko. Je jedním z nejkvalitnějších vín.  

Aroma této odrůdy se vyznačuje ovocnými tóny, které ve víně můžeme cítit jako mango, hrušku, banán nebo ananas.

Chuť vína Chardonnay je velmi neutrální a záleží, kde byla odrůda vypěstovaná a zda například dozrává v sudech. 

 

Hodí se k rybám, mořským plodům, bílému masu nebo také těstovinám. 

 

RULANDSKÉ BÍLÉ

 

Toto víno dosahuje zlatavě zelenožluté barvy. Aroma připomíná květiny, ovoce, lískové oříšky nebo lipový květ.

 Rulandské bílé je vhodné ke studeným masům, měkkýšům, zelenině, bílému masu či rybám. 

 

RULANDSKÉ ŠEDÉ

 

Toto víno je zlatožluté barvy, v chuti jsou cítit medové tóny. Víno je vynikající s paštikou z husích jater, rybami, s vepřovým či telecím masem. Také se hodí k dezertům. 

 

SAUVIGNON

 

Barva vína Sauvignon je světle zelenožlutá, v chuti i vůni najdeme ovocné tóny mandarinky, kiwi, broskve či citrusů.

Víno se hodí ke studeným předkrmům, ale také např. k těstovinám.  

 

HIBERNAL

 

Tato odrůda má zelenožlutou barvu, vůně připomíná černý rybíz, angrešt, ananas, broskev, meruňky nebo hrušky.

Víno podpoří chuť ryby nebo také mořských plodů.  

 

PÁLAVA

 

Tato odrůda vznikla křížením odrůd Muller Thurgau a Tramín červený. Má zlatožlutou barvu. V chuti je cítit  růže, vanilka, koření či muškát.

 

 

TRAMÍN ČERVENÝ

 

Toto víno má  zlatožlutou barvu. Má výrazné aroma exotického ovoce, muškátu nebo růže. Má  je těžkou, plnou a kořeněnou chuť.

Vychlazený tramín lze podávat jako aperitiv, k uzeným rybám, sýrům a kořeněným jídlům.

 

 

 

ČERVENÁ VÍNA :

 

SVATOVAVŘINECKÉ

 

Vysoce barevně intenzivní, sytě červené víno. Pravděpodobně pochází z Alsaska.

Vůně Svatovavřineckého je typicky ovocná  - sušené švestky, povidla, třešně, skořice.     

Víno se hodí podávat k tmavému masu, ke kořeněnému masu, zvěřině a sýrům.

 

BLAUBURGER

 

Víno má tmavočervenou barvu s vůní i chutí višní a třešní, borůvek nebo ostružin, někdy také bylin.

V chuti může být cítit jemná tříslovina či cabernetový charakter.

K tomuto vínu se hodí pokrmy z hovězího masa či zvěřiny. 

 

ZWEIGELTREBE

 

Odrůda vzniklá křížením Svatovavřineckého vína a Frankovky. Vína s mírnou tříslovinou s vůní třešní a višní nebo také švestek.

Barva vína je rubínově až granátově červená se zábleskem fialek. Víno se vyznačuje kořenitou chutí.

Víno se doporučuje k různým masitým pokrmům i sýrům či těstovinám.

 

MODRÝ PORTUGAL

 

Tato odrůda má aroma květin, jako například macešek, sena nebo ovoce.

Typická barva je jemně rubínová. Chuť je lehká s nádechem třísloviny.

Modrý portugal je vhodný k lehčím pokrmům, jako je drůbežímu maso, sýry nebo těstoviny. 

 

FRANKOVKA

 

Barva vína může být světle až tmavě rubínová s fialovým nádechem. V mladém víně je cítit travnaté aroma, které pomalu přechází ve vůni ostružin, které můžeme hledat i v chuti. Dále pak můžeme cítit švestky nebo skořici.Při stolování se Frankovka hodí k pečeným masům, zvěřině, kachně, či huse. Toto víno je taktéž vhodné k sýrům, zeleninovým pokrmům a dokonce k některým druhům pizzy.  

  

RULANDSKÉ MODRÉ

 

Z odrůdy Rulandské Modré se vyrábí víno jak červené, tak víno růžové. Barva typická pro víno z této odrůdy je bledě rubínová až červená s náznaky oranžové či zlatavé. Aroma se vyznačuje kořenitými tóny, ovocem jako malinami, jahodami nebo také například brusinkami. Chuť má nádech třísloviny. Mladé Rulandské Modré se podává k pečeným masům nebo zvěřině. Také je toto víno vhodně k různým sýrům a pokrmům z hub. 

 

CABERNET MORAVIA

 

Víno má typicky tmavě granátovou barvu s tóny rybízu ve vůni i chuti, kterou doplňuje aroma třešní nebo také tabáku. Cabernet Moravia se nejlépe hodí ke kořeněným omáčkám, k tmavému masu a sýrům. 

 

MERLOT

 

Barva typická pro Merlot je rubínově až granátově červená. Ve vůni i chuti můžeme hledat tóny rybízu, ostružin nebo také růží. Merlot se nehodí k příliš těžkým masovým jídlům. Je lepší k němu zvolit např. jehněčí, či pokrmy z rajčat.

 

Novinky

Tento víkend 19.-20. 9 se na Vás opět těšíme v Lanžhotě.

V sobotu na stavění máje a v neděli při hodovém veselí!

Přijďte ochutnat burčák z Vinařství Trčka.